sobota, 15 marca 2014

Cukinia faszerowana

Fajna, lekka propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Danie uniwersalne ze względu na niezliczone możliwości faszerowania. Nawet mój mąż, który fanem cukinii nie jest, zajada się nią ze smakiem. Czy potrzeba lepszej rekomendacji? ;)



Składniki dla 2 osób:
  • 2 cukinie
  • ok 250-300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 1 mała cebula
  • 3 duże pieczarki
  • 2 średnie pomidory
  • miąższ z 1 cukinii
  • 1 jajko
  • tarty ser
  • przyprawy (sól, pieprz, koncentrat pomidorowy itp)


 
 Cukinie umyć, przeciąć i wydrążyć środki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę poszatkować.
Mięso przesmażyć z cebulą, dodać pieczarki, miąższ z cukinii i pokrojone pomidory. Doprawić wedle upodobania. Dusić pod przykryciem do całkowitego odparowania. Farsz lekko przestudzić, dodać rozbite jajko i dobrze wymieszać.
Formę cienko wysmarować masłem, każdą cukinię napełnić nadzieniem, oprószyć startym serem.
Piec ok 20 minut w 200*C



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...