niedziela, 15 marca 2015

Babka piaskowa

Kolejna propozycja na zbliżające się święta wielkanocne. Taka babka idealnie nadaje się jako ciasto bezglutenowe - wystarczy formę do pieczenia oprószyć mąką bezglutenową czy mielonymi migdałami. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Pracy przy niej mało, a zapach i smak są obłędne. Szczerze polecam. 





Składniki :
• 5 jajek
• 1 szklanka drobnego cukru
• 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 200g masła
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• skórka pomarańczowa/ cytrynowa lub ulubiony aromat 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


 
Formę natłuścić i obsypać mąką.
Całe jajka zmiksować na jasną i bardzo puszystą masę. Wciąż miksując, dodawać po łyżce cukier. Masa powinna podwoić objętość. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę lub aromat.
Masło rozpuścić i wrzące wlać do masy. Podobnie jak z mąką, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy, piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 160°C, potem piec jeszcze ok 20-30 minut w temperaturze 170°C, lub do suchego patyczka. Udekorować wedle uznania. 





Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...