niedziela, 1 marca 2015

Babka cytrynowa

Typowo wiosenne ciasto, orzeźwiająco cytrynowe - w sam raz na Wielkanocny stół, ale nie tylko. Przypadnie do gustu miłośnikom lekkich, wilgotnych ciast. Bardzo łatwe w przygotowaniu, na pewno zrobi wrażenie na gościach.




Składniki:
• 250g masła
• 3/4 szklanki cukru
• 4 jajka
• 2 szklanki mąki
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 duża cytryna
• cukier puder lub lukier do dekoracji 

Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, sok wycisnąć. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pojedynczo dodawać żółtka, każde dobrze ucierając. Ciągle miksując, dodać partiami szklankę mąki, sok i skórkę z cytryny. Do masy dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
Białka ubić, delikatnie wmieszać do ciasta. Całość przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy, piec w temperaturze 180°C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto dobrze wystudzić i udekorować według uznania.


3 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...